Blog

Arbeidsmarktcampagne: Hoe zet je die succesvol op?

Gepubliceerd op 28 september 2020 • 6min leestijd

Vacatures in overvloed, maar geen goede kandidaten? Zet een arbeidsmarktcampagne op

Je bent communicatiemanager of HR-manager en je ziet het met lede ogen aan: de effecten van de coronacrisis tekenen zich meer en meer af: hogere werkloosheidscijfers, minder vacatures en minder mensen die bereid zijn vanuit hun huidige baan over te stappen. Logisch. Mensen kiezen voor zekerheid in tijden van crisis. En geef ze eens ongelijk, je weet wat je hebt, waarom zou je voor het onzekere kiezen? Ondertussen staat jouw organisatie te springen om de juiste mensen. Op korte termijn hebben jullie veel nieuwe collega’s nodig. Waar ga je die vandaan halen? Hoe bereik je hen? Kortom: hoe start je een succesvolle arbeidsmarktcampagne?

Geschikte mensen zoeken
Geschikte kandidaten zoeken

Niet op zoek naar vacatures, wel interesse

Wat je vanuit je expertise en de vakliteratuur op het gebied van marketing en arbeidsmarktcommunicatie ook wel weet is dit: Ook onder werknemers bij de overheid en in de zorg, engineering en IT is wel degelijk latente behoefte aanwezig. 11% van de werknemers is actief op zoek naar een andere baan, ruim 48% is latent op zoek! (BRON: ARBEIDSMARKT GEDRAGSONDERZOEK) Goed geschoolde professionals zoeken weliswaar niet actief, maar staan best open voor een andere baan, nieuwe werkinhoud of verfrissing in het takenpakket. De menselijke behoefte aan ontwikkeling, groei en verbetering van positie is natuurlijk niet om zeep geholpen door de crisis. Daar blijven we mensen voor. Dus hier zijn volop kansen. Voor arbeidsmarktcampagnes. Maar dan anders. Deze tijd vraagt om nieuwe manieren van campagne voeren, interesse wekken en in beeld komen. Hoe pak je dat aan?

Stap 1 in je arbeidsmarktcampagne: verdiep je in je doelgroep

Om te beginnen is verdieping in je doelgroep enorm belangrijk. CASE, all round communicatiebureau in Ede staat je graag bij. Wij zijn helemaal thuis in arbeidsmarktcampagnes, zowel online als offline. Wij onderscheiden actieve sollicitanten en latente kandidaten. Die segmentatie is mede bepalend voor het succes van jouw campagne en het invullen van je vacatures. Beide doelgroepen vragen namelijk een andere benadering.

Onderzoek je doelgroep
Hoe ziet je doelgroep eruit?

Hoe vind je geschikte kandidaten?

Waar je bij een actieve groep sollicitanten bijvoorbeeld probeert uit te zoeken welke jobboards ze bezoeken, gaat het bij latente kandidaten eerder om vragen als:

  • Wat drijft deze doelgroep? En waarop haken ze af?
  • Op welke evenementen kan ik hen tegenkomen? En op welke online kanalen?
  • Hoe kom ik in de leefwereld van deze doelgroep?
  • Wat zijn de factoren waarmee je hen kunt overhalen?

Om latente werkzoekenden te bereiken met je vacatures is het van groot belang dat je je campagnestrategie bepaalt. Opdat je de juiste snaar raakt bij de doelgroep.

Zo raakt je arbeidsmarktcampagne de juiste snaar bij je doelgroep

Waar moet je over nadenken bij het opzetten van een arbeidsmarktcampagne gericht op latente kandidaten? Vorm je een goed beeld van de mensen die je zoekt en kijk ook kritisch naar je eigen organisatie. Deze vragen helpen je.

  • Wie is je doelgroep, waar werken ze nu en wat vinden ze daar aantrekkelijk?
  • Waar bevindt je doelgroep zich buiten werktijd? Gaan ze naar de bioscoop, lezen ze een krant (offline of online) welke social mediakanalen gebruiken ze? Welke interesses hebben ze?
  • Misschien nog wel belangrijker: wie ben jij? Wat onderscheidt jou als werkgever?
  • Waarom werken de mensen die nu bij je werken graag bij jou? Is het de familiare sfeer op het werk? Zijn het alle mogelijkheden die medewerkers krijgen om zich te blijven ontwikkelen? Is het jullie bedrijfscultuur met altijd klaar staan voor je collega’s?

Het is de moeite waard om hier eens goed naar te kijken en erover te spreken. Dan slaag je erin jullie unieke kenmerken te benoemen en in beeld te brengen. Ken je eigen aantrekkingskracht. Daarmee kun je potentiële kandidaten prikkelen.

Unique Selling Point
Wat zijn de USP’s van jouw organisatie?

Met jullie unieke kenmerken, jullie USP’s beschik je over bouwstenen voor jullie boodschap en uitstraling. Daarmee kun je op alle online en offlinemiddelen consistent het onderscheid gaan maken. Bijvoorbeeld met onlinevideo, abricampagnes, websites of landingspagina’s, social media en die persoonlijke e-mail waarin jij jullie nieuwe medewerker persoonlijk uitnodigt voor het arbeidsvoorwaardengesprek.

Download onze whitepaper en lees hoe je de 10 grootste valkuilen bij het bepalen van je arbeidsmarktcampagnes succesvol omzeilt. Resultaat? De juiste kandidaten voor je openstaande vacatures. Erbij: voorbeelden van succesvolle campagnes en een handige checklist voor marcomprofs.