Hoe je succesvol je arbeidsmarktcampagne opzet en vacatures invult

TAGS#arbeidsmarktcampagne#latent#vacatures
Gepubliceerd op: 28 september 2020 • 6min leestijd

Hoe je succesvol je arbeidsmarktcampagnes opzet en vacatures invult

Je bent communicatiemanager of HR-manager en je ziet het met lede ogen aan: de effecten van de coronacrisis tekenen zich meer en meer af: hogere werkloosheidscijfers, minder vacatures en minder mensen die bereid zijn vanuit hun huidige baan over te stappen. Logisch. Mensen kiezen voor zekerheid in tijden van crisis. En geef ze eens ongelijk, je weet wat je hebt, waarom zou je voor het onzekere kiezen? Ondertussen staat jouw organisatie te springen om de juiste mensen. Op korte termijn hebben jullie veel nieuwe collega’s nodig. Waar ga je die vandaan halen? Hoe bereik je hen? Kortom: hoe start je een succesvolle arbeidsmarktcampagne?  

Geschikte kandidaten gezocht
Hoe vind je geschikte kandidaten?

Eerst de feiten. Voor de crisis was er natuurlijk al schaarste op de arbeidsmarkt. In elk geval in sectoren zoals de zorg, overheid, engineering en de IT. Daar wordt volop aan mensen getrokken en zijn er veel openstaande vacatures. Tegelijkertijd zitten veel mensen in die branches prima op hun plek. Ze zijn niet actief op zoek naar een nieuwe baan.  

Niet op zoek naar vacatures, wel interesse 

Wat je vanuit je expertise en de vakliteratuur op het gebied van marketing en arbeidsmarktcommunicatie ook wel weet is dit: Ook onder werknemers bij de overheid en in de zorg, engineering en IT is wel degelijk latente behoefte aanwezig. 11% van de werknemers is actief op zoek naar een andere baan, ruim 48% is latent op zoek! (BRON: ARBEIDSMARKT GEDRAGSONDERZOEK) Goed geschoolde professionals zoeken weliswaar niet actief, maar staan best open voor een andere baan, nieuwe werkinhoud of verfrissing in het takenpakket. De menselijke behoefte aan ontwikkeling, groei en verbetering van positie is natuurlijk niet om zeep geholpen door de crisis. Daar blijven we mensen voor. Dus hier zijn volop kansen. Voor arbeidsmarktcampagnes. Maar dan anders. Deze tijd vraagt om nieuwe manieren van campagne voeren, interesse wekken en in beeld komen. Hoe pak je dat aan? 

Stap 1 in je arbeidsmarktcampagne: verdiep je in je doelgroep 

Om te beginnen is verdieping in je doelgroep enorm belangrijk. CASE, all round communicatiebureau in Ede staat je graag bij. Wij zijn helemaal thuis in arbeidsmarktcampagnes, zowel online als offline. Wij onderscheiden actieve sollicitanten en latente kandidaten. Die segmentatie is mede bepalend voor het succes van jouw campagne en het invullen van je vacatures. Beide doelgroepen vragen namelijk een andere benadering. 

Het verschil in benadering 

Waar je bij een actieve groep sollicitanten bijvoorbeeld probeert uit te zoeken welke jobboards ze bezoeken, gaat het bij latente kandidaten eerder om vragen als: 

 Om latente werkzoekenden te bereiken met je vacatures is het van groot belang dat je je campagnestrategie bepaalt. Opdat je de juiste snaar raakt bij de doelgroep. 

Zo raakt je arbeidsmarktcampagne de juiste snaar bij je doelgroep  

Waar moet je over nadenken bij het opzetten van een arbeidsmarktcampagne gericht op latente kandidaten? Vorm je een goed beeld van de mensen die je zoekt en kijk ook kritisch naar je eigen organisatie. Deze vragen helpen je. 

Het is de moeite waard om hier eens goed naar te kijken en erover te spreken. Dan slaag je erin jullie unieke kenmerken te benoemen en in beeld te brengen. Ken je eigen aantrekkingskracht. Daarmee kun je potentiële kandidaten prikkelen. 

Met jullie unieke kenmerken, jullie USP’s beschik je over bouwstenen voor jullie boodschap en uitstraling. Daarmee kun je op alle online en offlinemiddelen consistent het onderscheid gaan maken. Bijvoorbeeld met onlinevideo, abricampagnes, websites of landingspagina’s, social media en die persoonlijke e-mail waarin jij jullie nieuwe medewerker persoonlijk uitnodigt voor het arbeidsvoorwaardengesprek.  

BENIEUWD NAAR MOOI MEER IMPACT MET JE ARBEIDSMARKTCAMPAGNE? 

Download dan de WHITEPAPER en lees hoe je de 10 grootste valkuilen bij het bepalen van je arbeidsmarktcampagnes succesvol omzeilt. Resultaat? De juiste kandidaten voor je openstaande vacatures. Erbij: voorbeelden van succesvolle campagnes en een handige checklist voor marcomprofs.  

Ben je niet zo’n lezer? Bel dan meteen met een MAFCASE voor advies.