Hoe gastvrij is jouw site voor iemand met een beperking?

Help jij een slechtziende oversteken op een drukke weg? Natuurlijk! Maar hoe toegankelijk is jouw website voor iemand met een beperking? Heb je daar wel eens over nagedacht? CASE wel! Wij maakten voor de GGD Regio Utrecht een gloednieuwe website waarop íedereen zijn weg vindt. 

Foto: Elizabeth Woolner

Een website van de (semi)overheid moet voldoen aan de Web Content Accesibility Guidelines (WCAG). De wát? Nou precies: weg met vakjargon en moeilijke termen! In gewone taal: een overheidssite moet voor iedereen toegankelijk zijn. Enneh… is dat eigenlijk niet vanzelfsprekend voor álle sites?  

Heb je de webbezoeker veel te vertellen? Bied een geschreven verhaal óók als gesproken tekst aan. Worden mensen met dyslexie, slechtzienden of blinden heel blij van! 

CASE weet precies hoe je een gastvrije website bouwt. Plaats een ondertiteling in de video. Want niet iedereen kan horen wat de mensen in het filmpje vertellen. Logisch toch? Wel eens naar Zuid-Frankrijk gereden zonder routekaart of verkeersborden? Niet te doen! Daarom bouw je een website met een logische structuur zodat niemand verdwaalt. 

Bovenstaande voorbeelden zijn een kleine greep uit alle WCAG-criteria. Er is een checklist op minimaal 50 (!) eisen. CASE heeft deze kennis in huis en bezorgt jouw site een score van 50 uit 50. Nieuwsgierig hoe zo’n website eruitziet? Check hier de website van de GGD Regio Utrecht.  

Een challenge: knoop een blinddoek voor, open je website en zoek je contactgegevens. Geschrokken? Mail CASE! Wij weten wel raad met de drempels in de digitale wereld.